Submissions

Login or Register to make a submission.

Submission Preparation Checklist

As part of the submission process, authors are required to check off their submission's compliance with all of the following items, and submissions may be returned to authors that do not adhere to these guidelines.
  • The submission has not been previously published, nor is it before another journal for consideration (or an explanation has been provided in Comments to the Editor).
  • The submission file is in OpenOffice, Microsoft Word, or RTF document file format.
  • Where available, URLs for the references have been provided.
  • The text is single-spaced; uses a 12-point font; employs italics, rather than underlining (except with URL addresses); and all illustrations, figures, and tables are placed within the text at the appropriate points, rather than at the end.
  • The text adheres to the stylistic and bibliographic requirements outlined in the Author Guidelines.

Author Guidelines

Türkiye Terapötik Hortikültür Dergisi; Peyzaj mimarlığı, ziraat, hemşirelik, eğitim bilimleri, psikiyatri, nörobiyoloji, psikoloji, sosyoloji, antropoloji, felsefe ve sosyal alanlarında disiplinler arası bilimsel bir yayındır. İçeriğinde deneysel çalışmalar, klinik çalışmalar, derlemeler, olgu sunumları, kısa bildirimler, yeni yayınların tanıtımı, toplantı ve kongre duyuruları, editöre mektup türünden yazılara yer verilir.

Yazıların dili Türkçe ve İngilizce’dir. Yazılar kolay anlaşılır olmalı, mümkün olduğunca yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıkları kullanılmalı, alışılmamış sözcüklerin yabancı dildeki karşılıkları ilk kullanımlarında parantez içinde verilmelidir.
Yayın Politikası
Terapötik Hortikültür Dergisi, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama Prensiplerine (doaj.org/bestpractice) uygun yayınlanmaktadır.
Dergiye gönderiler makaleler daha önce kısmi ya da bütünüyle daha önce yayınlanmamış içeriklerdir (bilimsel toplantılarla bağlantılı olarak yayınlanan bildiri ve basın bildirileri hariç). Diğer kaynaklardan alınan-kopyalanan materyallerin gönderiminde, hem yazar hem de yayıncı tarafından, Türkiye Terapötik Hortikültür Dergisinde yayınlanabiliriği için izin veren yazılı bir beyanname gönderilmelidir. Tüm izinlerin alındığından emin olmak yazarın sorumluluğundadır. Kullanılan materyaller arasındaki farklılıklar detaylı olarak açıklanmalıdır.

Gerekirse etik kurul raporları veya eşdeğer resmi bir belgeler yazarlardan talep edilir. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. İnsanlarla ilgili deneysel araştırmalara ilişkin makalelerde; hastaların ve gönüllülerin geçirebilecekleri prosedürlerin ayrıntılı bir açıklamasını takiben yazılı, bilgilendirilmiş rızasının alındığını belirten bir ifade eklenmelidir.

Bilgilendirilmiş Onam Bildirimi
Bilimsel amaç için gerekli olmadığı sürece, yazılı açıklamalarda, fotoğraflarda ve soy ağacında hastaların, deney grubun ve danışanların isimleri, baş harfleri veya hastane numaralarını içeren tanıtıcı bilgiler yayınlanmamalıdır ve hasta (ailesi ya da vasisi) yayınlanması için yazılı bilgilendirilmiş onam vermelidir. Bu amaç için bilgilendirilmiş onam, tanımlanabilir bir hastaya yayınlanacak makalenin gösterilmesini gerektirir. Yazarlar, yazıma destek sağlayan kişileri belirtmeli ve bu destek için fon kaynağını açıklamalıdır. Tanıtıcı detaylar eğer gerekli değil ise göz ardı edilmelidir.

YAZI ÇEŞİTLERİ

Orijinal Araştırma Makalesi: Kliniklerde yapılan prospektif-retrospektif ve her türlü deneysel çalışmalar yayınlanabilmektedir.

Yapısı:
Özet (150-250 kelime arasında; amaç, yöntem, bulgular ve sonuç, anahtar kelimeler ( anahtar kelimeler MeSH Browser'da taranabilir olmalıdır) bölümlerinden oluşan, Türkçe ve İngilizce)
Giriş
Yöntem
Bulgular
Sonuç, Tartışma, Öneriler
Teşekkür ve/veya Açıklama
Kaynaklar

Derleme, editöryal yorumlar ve tıp gündemini belirleyen güncel konular: Doğrudan yayın kuruluna danışılarak veya davet edilen yazarlar tarafından son tıp literatürünü de içine alacak şekilde hazırlanabilir. Yazarın o konu ile ilgili birikimi ve basılmış yayınlarının olması özellikle tercih nedenidir.

Yapısı:
Özet (150-250 kelime arasında, bölümsüz, anahtar kelimeler (anahtar kelimeler MeSH Browser'da taranabilir olmalıdır) yer almalıdır; Türkçe ve İngilizce)
Konu ile ilgili alt başlıklar
Kaynaklar

Olgu Sunumu: Nadir görülen, tanı ve tedavide farklılık gösteren makalelerdir. Yeterli sayıda fotoğraflarla ve şemalarla desteklenmiş olmalıdır.

Yapısı:
Özet (100-150 kelime arasında, bölümsüz, anahtar kelimeler (anahtar kelimeler MeSH Browser'da taranabilir olmalıdır) yer almalıdır, Türkçe ve İngilizce)
Giriş
Olgu Sunumu
Tartışma
Kaynaklar

Editöre Mektup: Son bir yıl içinde dergide yayınlanan makaleler ile ilgili okuyucular tarafından eleştiri veya katkı amacıyla yazılan değişik görüş, tecrübe ve sorularını içeren ortalama 500 kelimelik yazılardır. Yayın Kurulunun inceleme ve değerlendirmesinden sonra yayınlanabilir. Başlık ve özet bölümleri yoktur. Kaynak sayısı 5 ile sınırlıdır. Hangi makaleye (sayı, tarih verilerek) ithaf olunduğu belirtilmeli ve sonunda yazarın ismi, kurumu, adresi bulunmalıdır. Mektuba cevap, editör veya makalenin yazarları tarafından, yine dergide yayınlanarak verilir.


YAZIM KURALLARI

Dergiye yayınlanması için gönderilen makalelerde aşağıdaki biçimsel esaslara uyulmalıdır:
-Makale, PC uyumlu bilgisayarlarda Microsoft Word programı ile yazılmalıdır.
-Gönderilen yazılar, birinci sayfadan itibaren sağ alt köşede sayfa numarası verilerek, her biri ayrı bir sayfadan başlayan aşağıda belirtilen bölümler halinde hazırlanmalıdır.

Kısaltmalar: Kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilir ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılır. Uluslararası kullanılan kısaltmalar için “Bilimsel Yazım Kuralları” kaynağına başvurulabilir.

ŞEKİL, RESİM, TABLO ve GRAFİKLER

  • Tablolar: Makale içinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalı (Tablo 1) tabloların her biri ayrı bir sayfaya ve başlıkları tablo üzerinde olacak şekilde yapılmalıdır. Tablo başlıklarında "Tablo 1." kısmı kalın olarak, diğer kısımları normal tonda ve her sözcüğün baş harfi büyük diğerleri küçük olacak şekilde yazılmalıdır. Metin içinde tabloların geçtiği yer, en uygun yerde parantez içinde belirtilmelidir.
  • Şekiller, resimler ve fotoğraflar: Makale içinde geçiş sırasına göre, rakamlar ile numaralandırılmalı (Şekil 1, Resim 3 gibi), şekil ve resimlerin yerleri, metin içinde en uygun yerde parantez içinde belirtilmelidir. Şekil, resim ve fotoğrafların her biri ayrı bir sayfada ve başlıkları altlarında yer almalıdır. Şekil başlıklarında "Şekil 1." kısmı kalın olarak, diğer kısımları normal tonda ve her sözcüğün baş harfi büyük diğerleri küçük olacak şekilde yazılmalıdır. 
  • Resimler/fotoğraflar renkli ve ayrıntıları görülecek netlikte olmalıdır.
  • Şekil, resim/fotoğraflar ayrı birer .jpg veya .gif dosyası olarak sisteme eklenmelidir.
  • Kullanılan kısaltmalar şekil, resim, tablo ve grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir.
  • Eğer makalede daha önce yayınlanmış; alıntı yazı, tablo, resim vs. mevcut ise makale yazarı, yayın hakkı sahibi ve yazarlarından yazılı izin almak ve bunu makalede belirtmek zorundadır.

    Editöre sunum sayfası: Gönderilen makalenin kategorisi, daha önce başka bir dergiye gönderilmemiş olduğu, varsa çalışmayı maddi olarak destekleyen kişi ve kuruluşlar ve varsa bu kuruluşların yazarlarla olan ilişkileri, makale İngilizce ise; İngilizce yönünden kontrolünün ve araştırma makalesi ise biyoistatistiksel kontrolünün yapıldığı belirtilmelidir. Yazarlar editöre sunum sayfasında en az 2 olmak kaydıyla hakem önerilerini belirtebilir.

    Not: Benzerlik oranı %20'nin altında olmalıdır.


    BAŞLIK SAYFASI
    Makale başlığının Türkçe ve İngilizce yazımı,
    Makale kısa başlığının Türkçe ve İngilizce yazımı,
    Tüm yazarların ad-soyadları, akademik unvanları ve kurumları, ORCID bilgileri,
    Yazışmalardan sorumlu yazarın adı, soyadı, telefonu, e-postası,
    Yazarların çalışmaya katkıları (görev tanımları),
    Yazar çıkar çatışması durumu,
    Makaleye konu olan çalışma bilimsel bir kuruluş veya fon ile desteklenmiş ise bu desteğin ayrıntılı bilgisi
    Makale daha önce tebliğ olarak sunulmuş ise tebliğ yeri ve tarihi,


    ÖZETLER VE ANAHTAR KELİMELER
    Türkçe ve İngilizce olarak çalışmanın tamamının anlaşılmasını sağlayacak şekilde özetlenmelidir. Özet içinde, ölçümler dışında kısaltmalar kullanılmamalıdır. Özetin altındaki paragrafta, indekse ve çalışmanın özüne uyumlu, 3–5 adet anahtar kelime verilmelidir. Anahtar kelimeler MeSH Browser'da taranabilir olmalıdır

    Makalenin bölümleri yazı çeşitleri bölümünde belirtilen şekilde hazırlanarak, makale metni içerisine yerleştirilmelidir.

    Teşekkür: Yazının hazırlanmasında dolaylı katkıları olanların katkılarını açıklayan ve onlara teşekkür ifade eden sade cümleler kullanılır.

    KAYNAKLAR

Yayınlara atıf yapılırken en yeni, en güncel yayınlar tercih edilmelidir. Eğer basımı öncesi bir yayına atıfta bulunuluyorsa DOI numarası verilmelidir. Kaynaklar AMA Manual of Style 11th Edition stiline uygun olarak yazılmalıdır(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7256/). Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Dergi başlıkları Index Medicus/MEDLINE/PubMed'deki dergi kısaltmalarına uygun olarak kısaltılmalıdır.

Dört veya daha az yazar olması durumunda tüm yazarlar listelenmelidir. Beş veya daha fazla yazar varsa, ilk üç yazar sıralanmalı ve ardından ingilizce yazıldı ise “et al.”, Türkçe yazıldı ise “ve ark.” eklenmelidir. Metin içinde geçme sırasına göre numaralandırılan kaynaklar, metin içinde uygun yerde parantez içinde belirtilmelidir. Farklı yayın türleri için referans stilleri aşağıdaki örneklerde sunulmaktadır. Referanslar editöre mektup için 10, olgu sunumları için 20, klinik/deneysel raporlar ve derleme makaleleri için 40 ile sınırlı olmalıdır. Dergi kısaltmaları Cumulated Index Medicus'ta kullanılan stile uygun olmalıdır (https://www.icmje.org). Dergi makaleleri, kitaplar, web sayfaları, konferans sunumları, gazeteler, CD, DVD gibi görsel-işitsel kaynaklar, yayınlanmak üzere olan makaleler, tezler ve tezler kaynak olarak kullanılabilir.

Kaynakların yazımı için örnekler (Lütfen noktalama işaretlerine dikkat ediniz):

Makale
Wilhelm SM, Wang TS, Ruan DT, et al. The American Association of Endocrine Surgeons guidelines for definitive management of primary hyperparathyroidism. JAMA surgery. 2016;151:959-68.

Kitap
DiMaio WJ, DiMaio D. Time of death. In: Forensic Pathology. 2nd edition. CRC Press, London, 2001;21-42.

Kongre bildirileri
Brandes U, Wagner D. A Bayesian paradigm for dynamic graph layout. 11th International Symposium on Graph Drawing, 12-15 November 2003. New York, USA, 236-47.

Articles

Section default policy

Privacy Statement

The names and email addresses entered in this journal site will be used exclusively for the stated purposes of this journal and will not be made available for any other purpose or to any other party.