(untitled) (Journal of Interior Design and Academy, 2025)
Nakliye konteynerlerinin mimaride kullanımı özellikle son yıllarda dünya çapında popülerlik kazanmıştır. Ancak bu konudaki bilimsel çalışmalar konteynerlerin yapısal çerçevesinden, mimari plana ve mühendislik tasarımına göre prefabrik modüler özelliklerinden bahsetmiştir. Ana amacı günümüz ve gelecek tasarımının yenilikçi bir örneği olan konteynerler mimarisine dikkat çekmek olan bu çalışma ise kabuk ve iç mekânın ihtiyaç ve fonksiyona göre ne kadar farklı olarak şekillenebileceğini gösteren öneri projelerini içermektedir. Çalışmada dünya genelinde konut, ofis vb. kullanımları olan konteynerlerin teknik özellikleri ve sağladığı avantajlardan bahsedilmiştir. Bir grup öğrenciden, proje dersi kapsamında yaşama ve satış fonksiyonlarının bir arada sürdürülebileceği bir konteyner tasarımı yapılması istenilmiştir. Tüm öğrenciler aynı tür ve boyutta bir konteyner kullanarak, kendi belirledikleri kullanıcı kimlikleri çerçevesinde tasarımlarını tamamlamışlardır. Hedefler doğrultusunda dört ayrı tasarım ortaya çıkmış olup, çalışma kapsamında bu projelerin analizi yapılmıştır.