(untitled) (Journal of Interior Design and Academy, 2023)
Mekânlar kullanıcılar ile iletişim kurarken yaratıcılık, özgünlük ve estetik gibi kavramları içinde barındırması gerekmektedir. Bu noktada tasarımcılar; kullanıcı-mekân arasındaki iletişimi sağlarken yaşam biçimlerini ve kullanıcının zihninde oluşan görüntüyü anlayarak tasarım çözümleri getirmektedir. İnsan bilincinin bir eylemi olarak ifade edilebilen tasarım kavramının maddi ve ruhsal dünya üzerindeki gereksinimleri kapsadığı ve bu çerçevede şekillendiği söylenebilir. Maddi dünya olarak nitelendirilen kavram mekân tasarımının somut örneği şeklinde ifade edilirken, ruhsal dünya ise sosyokültürel yapının yaşamsal felsefelerini ve bunun tasarıma olan yansımalarını kapsamaktadır. Antik bir Çin Felsefesi olan Yin-Yang Uzak Doğu coğrafyasında kültürel bir düşünce ve felsefe olarak yer almaktadır. Bu felsefe insanların sosyal yaşamlarını ve aynı zamanda yaşam biçimlerini de şekillendirmektedir. Bu çalışmada, Yin-Yang felsefesinin mekân tasarımı üzerindeki yeri ve öneminin araştırmak için literatür çalışması yapılmış, görsel tekniklerinden faydalanılmıştır. Elde edilen görsel verilerin analizi sonucu Yin-Yang felsefesinin bir maneviyat ya da yaşam biçimi olmasının yanı sıra mekân tasarımına etkisinin de olduğu görülmüştür.