(untitled) (Journal of Interior Design and Academy, 2023)
Ergonomik ölçülere uygun olmayan mobilyalar yorgunluk hissi, dikkat bozukluğu ve bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu durumun algısal performansı, verimi ve akademik başarıyı etkilemesi nedeniyle eğitim mekanlarında mobilya tasarımına yönelik ergonomi çalışmalarının saptanması önemli görülmektedir. Literatürde eğitim yapılarında mobilya ergonomisi konusunda kapsamlı bir literatür incelemesi eksikliğinin tamamlanması bu çalışmanın özgünlüğünü oluşturmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmaların literatür taraması yöntemiyle analiz edilmesi amaçlanmıştır. ‘‘Ergonomi, mobilya, öğrenci’’ kavramları kullanılarak yapılan tarama, masa ve sandalye ile sınırlandırılmıştır. Öğrencilere fiziksel olarak uyum göstermeyen mobilyaların vücut duruşunda bozukluk ve bel, boyun, sırt ağrısı gibi sağlık sorunları ile konsantrasyon eksikliği gibi psikolojik sorunlara yol açtığı tespit edilmiştir. Bu durumda mobilya boyutları ile öğrencilerin antropometrik ölçüleri arasında kuvvetli bir ilişkinin olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.