Aile İçinde Kadına Yönelik Şiddet: Isparta İline Göçle Gelen Kadınlar Üzerinde Bir Alan Araştırması (8gen-ART, 2025)
Antik ve modern zamanlarda kadınlar her alanda dönemlerine ışık tutmuşlardır. Orada bir padişah, bir kadı, bir şair, bir sanatçı, bir yazar, bir hukukçu, bir savaşçı ve nebevi hadislerin anlatıcılarından biridir. Ayrıca şimdiye kadar kadınlar hala evlerinin ve aile üyelerinin bakımı için çalışıyor ve tüm enerjileriyle katkıda bulunuyorlar. Onlar eş, anne, kız kardeş ve kızdır ve kadınların toplumu inşa etmede oynadıkları rolü önemli kılan da budur. Göz ardı edilemeyecek veya hafife alınamayacak bir roldür. Toplumsallaşma süreci ile erkek otoritesi arasında aile içinde kadına yönelik şiddet konusunu ele alan araştırmamız sayesinde kadına yönelik şiddet olgusunun tarihsel, kültürel ve toplumsal boyutları olan olgulardan biri olduğunu görüyoruz. Zaman ve mekânla sınırlı değildir. İster muhafazakâr ister batılı ister doğulu olsun toplumun doğasıyla bağlantılı değildir, insanın varlığıyla ve aile içindeki kadın ve erkek arasındaki karşılıklı ilişkilerle bağlantılıdır. Bu araştırmayı Türkiye'nin Isparta ilinde istismara uğrayan 10 göçmen kadın örneğine uyguladım ve nitel araştırmayı kullanarak vaka çalışması yaklaşımını kullandım. Görüşme ve gözlem araçlarını yöntem olarak kullandım. Daha sonra bu vakaları analiz ettim ve araştırmanın amacına uygun sonuçlar elde ettim.
Keywords: Şiddet; kadına yönelik şiddet; kadına yönelik aile içi şiddet; erkek otoritesi