Art Deco Mimarlığının Dünya ve Türkiye Üzerindeki Etkilerinin İncelemesi (8gen-ART, 2024)
Art Deco’nun mimarlık anlayışı olarak kabul edilebilen stiller, biçim özellikleri değil, biçimi oluşturan motivasyonları ve dinamikleri bulunmaktadır. Mimarlık yapıtları yer, zaman ve topluma bağlı olarak değişiklikler göstermiştir. Bu değişiklikler “üslup, tarz ve biçim” olarak nitelendirilmiştir. Durağanlık ve sakinliğin hüküm sürdüğü Eski Çağlar’da üslupların yapımı yavaş ilerlemiştir. Üslup değişimleri teknolojik gelişmelerle değişiklik göstermiştir. Bulunulan dönem içerisinde üslupları ayırmak zordur ancak geçmiş dönemleri incelemek gerekmektedir. Bununla birlikte, gündelik yaşamda objeler, yerleşimler ve yapılara bakıldığında üslubu betimlemek mümkündür. 20. Yüzyılda hakimiyet sağlayan Modernizm olarakta nitelendirmek mümkündür. Tasarımda ve mimaride Modern akım kendi içerisinde alanlara ayrılmıştır. Bazıları belirginken bir kısmı gölgede kalmışlardır. Ülkelerdeki kültür farkları Art Deco’nun, Dünya ülkeleri ve Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yansımaları araştırılmıştır.
Keywords: art deco; mimarlık; sanat; art deco tarzı; modern mimari