(untitled) (8gen-ART, 2024)
Dekonstrüksiyon; yapısöküm, yapıbozum olarak bilinen kuram Jacques Derrida’ nın temsilciğinde gelişmiş, batı metafiziğinin değişmez kurallarını sorgulayan, şüpheci ve metinden çıkarılabilinecek kesin anlamların tümüne kuşkuyla cevap veren logo mezkezciliğe karşı eleştirel post-modern bir okuma tutumudur. Yapısöküm okumalarında metnin kesin görünen ifadeleri ve yargıları tekrar ve tekrar incelemeli, anlamların farklı anlamlara dönüşebileceğini bilerek dilin devinimi yorumlanmalıdır. Bu bağlamda çalışmada Shakespeare’in 1605 yılında yazmış olduğu Kral Lear oyununun yapısökümcü okuması yapılacaktır. İyi-kötü, dost-düşman, karı-koca gibi ve daha birçoğunun örnek verileceği ikili karşıtlıklar bakımından ve metinlerarası göndermelerin bolluğundan dolayı yapısökümcü okumaya elverişli olan bu okumada Lear’ın bir otorite sembolü olarak yer aldığı baba-erkil aile yapısındaki yerinin öykü boyunca gelişimi ve alt öykülerle olan benzerliği, demans ve duygu bozuklukları, körlükten bilgeliğe olan yolculuğu yapısökümcü yaklaşımla okunarak metnin döngüsel çizgisinde Lear’ın karşılaştığı durumlar irdenelecektir. Lear’ın ve aile bireylerinin karşılaştığı durumların sayısız olasılıkları üzerinde bir okuma yapılacak, fiziksel ve psikolojik yansımalar incelenerek olaylar, sonsuz anlam çatallanmalarına bağlı olarak değerlendirilecektir.